Karagöz Travel   Karagöz Travel
Karagöz Turizm Instagram Karagöz Turizm Facebook
Türsab
Uluslararası Bursa Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali

KARAGÖZ FESTİVALİ NASIL BAŞLADI?

Bursa'yla özdeşleşmiş geleneksel gölge oyunumuz Karagöz'ü yaşatmak, yurt içinde ve dışında tanıtmak ve yeni nesillere aktarmak amacıyla her sene düzenlenen festival ilk olarak R.Şinasi Çelikkol önderliğinde Bursa'da kurulan bir müteşebbis heyet tarafından 16-20 kasım 1993 tarihleri arasında düzenlenmiştir. Amatör ruhla ve büyük bir yecanla gerçekleşen bu ilk festival büyük başarıyla gerçekleşmiştir. Sonraki yıllarda Bursa'da kurulan Unima Bursa Şubesi tarafından düzenlenen festivalin büyük ses getirmesi ve başarılı olması sonucunda organizasyona Bursa Kültür ve Turizm Vakfı ve ilerleyen yıllarda Bursa Büyükşehir Belediyesi de dahil olmuş fakat festival özellikle Bursa Büyükşehir Belediyesinin 2006 kasım ayında çekirge caddesi üzerinde yer alan Karagöz evinin kurucularını,  oraya yıllarını vermiş sanatçıları ve Bursa için çok önemli bir kuruluş olan Unesco destekli Unima Bursa şubesini-arşiv ve sergileri ile birlikte 2 kez yazılı tebligat yaparak Karagöz evinden çıkarması sonucu eski havasını yitirmiş ve zarara uğramıştır..


Bursa Karagöz Festivalinin sekteye uğrayarak yapılamaması ve 2007 yılında çok vasat olarak geçmesi ve Karagöz evindeki vefasızlığın baş mimarları olarak başta Kent müzesi müdürü Ahmet Erdönmez, Kültür Sanat Turizm Vakfı sekreteri Akif Koçyiğit ve B.Belediye başkanı danışmanı Sabri Yalın ön plana çımış ve günlerce yerel ve ulusal basında ve görsel medyada yapılan hatanın boyutu eleştirilmiştir. Bu isimler yeterli bilgi sahibi olmadıkları bu sanata; emek vermiş, gönül vermiş insanları kırarak emeklerini hiçe saymışlar ve Bursa'da yıllar boyu unutulmayacak bir haksızlık ve vefasızlık örneğine imza atarak tarihe geçmişlerdir.

Yıllardır halkın desteği ve amatör ruhla düzenlenen ve yurtdışından  ve yurtiçinden toplam 10-12 grubun katılımıyla yaklaşık 50 sanatçıyı ağırlayan festival, Karagöz ve Hacivat efsanesini tekrar gündeme getirerek ve Türk Gölge Oyunu geleneğini başlatan kentimizde, Bursalılarında farklı gölge oyunu ve kukla kültürü ile tanışma olanağı sunmuştur. Festivalin özellikle son yıllarda komşu ülkelerde adı kullanılan Karagöz gölge oyunumuzu Bursalıların sahiplenmesi ve bu alanda uluslararası platformlarda ortaya çıkan çelişki ve yanlış bilgilendirmelerin önüne geçilmesine de katkısı olmaktadır. Arşivimizde bulunan ve tarafımızca çok emek verilmiş 11 Karagöz festivali aşağıda bilginize sunulmuştur.

Uğur ÇELİKKOL

FESTİVAL ARŞİVİ

1.Milli BURSA KARAGÖZ FESTİVALİ
1.ULUSLARARASI BURSA KARAGÖZ FESTİVALİ
3.ULUSLARARASI BURSA KARAGÖZ FESTİVALİ
4.ULUSLARARASI BURSA KARAGÖZ FESTİVALİ
5.ULUSLARARASI BURSA KARAGÖZ FESTİVALİ
6.ULUSLARARASI BURSA KARAGÖZ FESTİVALİ
7.ULUSLARARASI BURSA KARAGÖZ,KUKLA ve GÖLGE OYUNLARI FESTİVALİ
8.ULUSLARARASI BURSA KARAGÖZ,KUKLA ve GÖLGE OYUNLARI FESTİVALİ
9.ULUSLARARASI BURSA KARAGÖZ,KUKLA ve GÖLGE OYUNLARI FESTİVALİ
10.ULUSLARARASI BURSA KARAGÖZ,KUKLA ve GÖLGE OYUNLARI FESTİVALİ
11.ULUSLARARASI BURSA KARAGÖZ,KUKLA ve GÖLGE OYUNLARI FESTİVALİ

Türsab  Türkiye

Karagöz Turizm Instagram  Karagöz Turizm Facebook

Gizlilik Politikası  Kullanım Şartları  Hesap Numaralarımız  Ödeme Şartları  İş Başvurusu

© 2020 Karagöz Turizm ve Seyahat Acentası

Profornet