Karagöz Travel   Karagöz Travel
Karagöz Turizm Instagram Karagöz Turizm Facebook
Türsab
Bursa Karagöz Tiyatrosu

Geleneksel Gölge Oyunumuz Karagöz Gösterileri

Workshop-Figür yapım, slayt video gösterileri
Karagöz üzerine Konferanslar
İsteğe Bağlı Özel Gösteriler..!
Karagöz Sanatçısı: Hayali R.Şinasi Çelikkol
Yardaklar: Uğur Çelikkol, İbrahim Koca, Aysel Çelikkol, Esat Taşatmanlar, Seçkin Güneş, Özkan Ferik, Ergin Çetindir Müzik: Şenol Çelikkol Işık: Aysun Çelikkol

Gurubun Kurucusu Hakkında:

Hayali R.Şinasi Çelikkol "Bursa Karagöz Tiyatrosu Kurucusu ve Unima Bursa Şubesi Başkanı"

1988’ den beri Bursa’da Karagöz gösterileri organize eden sanatçı; Metin Özlen, Orhan Kurt, Taceddin Diker ve Hayali Torun Çelebi’den ders aldı ve onlara yardaklık etti. 1994 Ekim ayında ustalar ustası Hadi Poyrazoğlu’nun elinden Peştamal kuşanarak, Karagöz sanatçılığına ilk adımı attı. 1993 Kasım, 1994 Ekim, 1995, 1997, 1998, 2000, 2001,2002, 2003 yılları genellikle kasım aylarında olmak üzere 9 defa Bursa Karagöz Gölge ve Kukla oyunları festivalleri düzenleme komitelerine başkanlık yaptı. Bursa’da Şubat – Mart 1994’te Karagöz çıraklık semineri, Kasım – Aralık 1995, Kasım – Aralık 1997 ve Mart – Nisan 2000’de KaraGöz oynatım seminerleri düzenlenmesine öncülük etti.Ustaları Metin Özlen ve Orhan Kurt’a birçok yurtiçi ve yurtdışı festivallerde yardaklık yaptı.1993 Mayıs ayında Kültür Bakanlığı tarafından Minsk – Beyaz Rusya Kukla – Gölge oyunları festivalinde Metin Özlen’e yardaklık yapmak ve sergi açmak için gönderildi.

1993 Ekim ayında Oberhausen – Almanya Gölge oyunları festivalinde Metin Özlen ve Orhan Kurt’a yardaklık yaptı ve sergi açtı.1995 Ekim ayında yine her iki sanatçıya Atina / Yunanistan festivalinde yardaklık yaptı, sergi açtı.  Yurtiçinde 1999 Mayıs / Kırklareli  festivali ile 1999 – 2000 – 2001 Cumalıkızık,  Temmuz 2000 Keles ve 2000 – 2001, 2002, 2003 Orhaneli şenliklerinde gösteri yaptı, sergiler açtı. Şubat 1998 ‘de Bursa kardeş şehri Oulu / Finlandiya’da çocuk tiyatroları festivaline 6 gösteri yapmak ve sergi açmak için katıldı. Eylül 2000’de Atina-Maroussi / Yunanistan festivalinde 2 gösteri yaptı, Karagöz figürleri ve Bursa konulu sergi açtı. Almanya'da Ekim 2001’de Dachau’da 2, Münih şehir müzesinde 1 ve Traunstein’da 1 olmak üzere toplam 4 gösteri yaptı, Karagöz figürleri sergisi açarak söyleşilere katıldı. 2002 Ekim ayında Varna-Golden Dolphin Puppet Festivaline davet edildi. Varna'da 2 gösteri sunarak, şehir tiyatrosu salonunda Karagöz figürleri ve dökümanları sergisi açtı. Bulgaristan Dobriç-Doburca 'da gösteriler yapan Çelikkol gerek Bursa'yı tanıtmak gerekse ülkemizi temsil etme yolunda güzel organizasyonlara imza attı.  2003 Haziran ayında Hollanda - Dordrecht şehrinde düzenlenen Avrupa'nın en prestijli kukla festivaline davet edildi. Bursa Karagöz Tiyatrosu "Micro Festival" de toplam 6 gösteri yaparak Hollandalılardan büyük ilgi gördü.     

Sanatçı Çelikkol Nisan 2005’te Yunanistan Batı Trakya’da bulunan Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Cemiyeti Derneği'nin davetlisi olarak gittiği Gümülcine (komotini) ve İskeçe'de (Xanthi) 15-16 nisan 2005 tarihlerinde orada yaşayan Türk vatandaşlarımıza Karagöz gösterileri yaparak, geleneksel gölge oyunumuz karagöz hakkında sergi açmıştır. Batı Trakya Türklerinin büyük ilgi gösterdiği ve bölge tarihinde Türkiye'den gelerek Karagöz oynatan ilk sanatçı olan Çelikkol büyük ilgi görmüştür.  Şinasi Çelikkol 2007 yılı ağustos ayında tekrar Yunanistan'a davet edilmiştir. Selanik yakınlarında daha önce Bursa civarında yaşayan insaların mübadelede göç ettiği bir kasaba olan Europos’da Sealnikli ünlü gölge oyunu sanatçısı Yannis Hacis ile aynı sahnede Karagöz gösterisi sunmuştur.

R.Şinasi Çelikkol'un yıllarını verdiği Karagöz gösterileri ilk olarak 1988 yıllarında başlamıştır. 1995 Sonbaharından, 1997 Haziran ayına kadar merkezde çarşıya yakın bir noktada bulunan Kent Otel'de turistlere ve ilgi duyan Bursalılara yönelik gösteriler yapmış hatta otelde bulunan salonlardan birinin adı bu yüzden Karagöz salonu adını almıştır. Otel yöneticisi Şevket Günay'ın gösterdiği ilgi ve destek sonucunda Karagöz salonunda turistlere yönelik yapılan gösteriler büyük ilgi görmüştür. Bursa'da Karagözün ve ona olan ilgin,n daha da hakettiği noktaya gelmesi gerektiğini düşünen Çelikkol Ocak 1997’de UNIMA Bursa Şubesi’ni kurmuştur ve halen başkanlığını yapmaktadır. Bir Atina ziyareti sonucunda oradaki Karagöz ve gölge oyunu üzerine düzenlenmiş müze evi görmesi ve dönüşünde dönemin Bursa Belediye Başkanı ile gözlemlerini paylaşarak Karagöz evinin kurulmasına öncülük etmesi sonucunda karagöz gösterilerinin ana mekanı Karagöz evi olmuş,  Eylül 1997’den günümüze Karagöz Evi’nde Bursalılara, meraklılarına, yerli yabancı turist gruplarına binlerce Karagöz gösterisi yapmıştır. Karagöz Evi’nde hiç bir yerde eşi benzeri bulunamayacak "Karagöz ve Dünyada kukla ve gölge oyunları ile ilgili figür ve döküman sergisi" açmış kasım 2006'da Büyükşehir Belediyesinin karagöz evini boşaltmasına kadar sergiyi izlenme açık tutmuştur.

Çelikkol Aralık 1993’te Folklor Araştırmaları Kurumu ödülü, 20.12.1997 de Ankara’da UNIMA Onur Belgesi, Mayıs 1998’de İstanbul Çocuk Vakfı ödülünü aldı.Sanatçı aynı zamanda Türk Halk Kültürü araştırmacısı olup, Rumeli ve Türkmen – Yörük kıyafetleri konusunda uzmandır.Evli ve 2 çocuk babasıdır. Eşi Aysel, çocukları; Uğur – Aysun aynı zamanda sanatçıya yardaklık yapmaktadır.

Karagöz Evinde Karagöz Gösterileri
Geleneksel Oyunlarımız : CazularKayık "Kağıthane Sefası"SalıncakKanlı KavakYazıcı, Ferhat ile Şirin oyunları her hafta çarşamba ve cumartesi günleri saat 11:00''de cuma akşamları saat 19:00''da Karagöz evinde sergilenmektedir.

Uğur ÇELİKKOL: " Bursa Karagöz Tiyatrosu üyesi ve Unima Bursa Şubesi Sekreteri"
Karagöz Sanatıyla 1992 yılından bu yana ilgilenen Uğur Çelikkol babası Şinasi Çelikkol ile birlikte Bursa Karagöz Tiyatrosu olarak gösteriler yapmaktadır. Karagöz''e dair eğitim seminerlerini bitirmiş Türkiye''nin meşhur ve usta Karagöz sanatçılarıyla çalışmıştır. Karagöz hakkında çeşitli yerlerde dia gösterileri sunmuş ve konferanslar vermiştir. Bursa''da geleneksel hale gelmiş olan Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivalinin organizasyonunda ilk yılından beri çalışmış, hem festival komitesinin hem de Unima Bursa Şubesinin Genel sekreterlik görevini sürdürmektedir. Bu geleneksel sanatı yaşatmak için çalışmaktadır.Yunanistan ''da ki Gölge tiyatrosu sanatçılarıyla da çalışmıştır.Karagöz evinde sürekli oyunlara katılmaktadır.

İletişim
Bursa Karagoz Tiyatrosuna ulaşmak için: 
Kapalıcarsı Eski Aynalı Carsı No: 12 16020 Bursa Turkey Tel / Fax: 224 2205350 e-mail: karagoztr@superonline.com

UNIMA Nedir?
Açılımı Fransızca 'Union International de la Marionette-Milletler Arası Kukla Birliği' olan UNIMA 1929 yılında Çekoslovakya'nın başkenti Prag'da   kurulmuştur. Kukla ve Gölge oyunu sanatlarıyla ilgilenen sanatçı, tasarımcı, araştırmacı, kukla yapımcısı, tanıtımcı vb. kişilerin üye olduğu uluslararası bir kuruluştur. Amacı kukla ve gölge oyunlarını araştırmak, tanıtmak, yaşatmak ve geliştirmek, bu sanatla uğraşan kişilerin bir araya gelmesini ve tanışmalarını sağlamak, bu sanatlar yoluyla dünya barışına hizmet etmektir. Dünyanın yüze yakın ülkesinde örgütlenen UNIMA'nın merkezi Fransa'nın Charleville Mezieres kentindedir.

Bursa Karagöz Tiyatrosunda Sahnelenen Oyunlar

Cazular

Kayık "Kağıthane Sefası" Oyunu
Salıncak Oyunu
Kanlı Kavak Oyunu
Yazıcı Oyunu
Ferhat ile Şirin Oyunu

Türsab  Türkiye

Karagöz Turizm Instagram  Karagöz Turizm Facebook

Gizlilik Politikası  Kullanım Şartları  Hesap Numaralarımız  Ödeme Şartları  İş Başvurusu

© 2020 Karagöz Turizm ve Seyahat Acentası

Profornet