Karagöz Travel   Karagöz Travel
Karagöz Turizm Instagram Karagöz Turizm Facebook
Türsab
Faydalı Bilgiler

Tatile mi çıkıyorsunuz? Öyleyse...

Tatilin ne kadar önemli olduğunu hiç düşündünüz mü? 

Bazılarımız için yılda bir kez, bazılarımız için iki, üç kez, bazılarımız için ise; iki, üç yılda bir kez yaşadığımız tatillerimiz, aylar öncesinden düşlerini kurduğumuz, çok ama çok mutlu olmayı beklediğimiz anlardır ve zamana bağlı her şey gibi; yaşanırlar ve biterler. Ne elbise gibi önceden prova olanağımız vardır, ne de " rengi attı; götürüp değiştireyim" deme şansımız... 

Öyleyse ne yapmalı?

İşin uzmanı dururken...
Ekmeği kendiniz yapıyor, doktor yerine üfürükçüye gidiyor, ilacı nalburiyeden alıyorsanız; tatilinizi kendi başınıza veya otobüs yazıhanesi ile düzenleyebilirsiniz!
Uçak biletinizi kendiniz alacak, oteli hiç görmeden gazetedeki resminden seçecek, çevre gezilerinde taksiciden yardım alacak, ören yerinde kapıcı sayesinde bilgilenecek iseniz size hayatta başarılar...
Tatil organizasyonu ciddi iştir!
Tatil organizasyonu önemli teknik bilgi gerektiren bir iştir. Tatil, ulaşım, konaklama, bilgilendirme ve gezi gibi unsurları içeren bir olgudur. Doğru planlama ve doğru zamanlama, konunun profesyonelleri tarafından yapılır. Tatilinizi, sizin adınıza, sizin istem ve beklentilerinize göre organize edecek profesyonel işletmeler, seyahat acentalarıdır. Seyahat acentaları, deneyimli personel ve sorumlu yöneticiler eliyle hizmet verirler. Organizsayonlarında yer alan tüm hizmetlerden size karşı sorumludurlar. Seyahat acentaları tüm hizmetleri ile TÜRSAB ve Turizm Bakanlığı denetimindedirler.

İşletme belgesine dikkat!

Seyahat acentalarının yasal olup olmadıkları nasıl anlaşılır? Her seyahat acentasının kapısında seyahat acentası olduğunu gösteren ve Türsab amblemini taşıyan sarı pirinçten bir levha bulunmak zorundadır. Ayrıca seyahat acentaları bürolarında görünen bir yerde seyahat acentası işletme belgesi asılı olmalıdır. Türsab üyelik belgesi de bulunan yerin yasal bir seyahat acentası ofisi olup olmadığını anlamanıza yardım edecektir.

Kavunu dibini koklayarak alıyorsunuz, Peki, tatilinizi nasıl satın alacaksınız?

Seyahat acentası ürünleri ile ilgili bilgileri ilanlar, reklamlar ve broşürlerle duyururlar. İlan ve reklamlarda tanıtılan ürünün tüm özellikleri yer almaz. Ancak, özellik olarak belirtilen tüm unsurlar seyahat acentasının siz tüketiciye karşı sorumluluğundadır. Broşürler genellikle ilan ve reklamdan çok daha ayrıntılıdır. Broşürdeki tüm bilgiler seyahat acentası tarafından doğruluğu garanti edilmiş bilgilerdir. Tercihinizi yapacağınız tatil paketine ait broşürü alın ve saklayın.

Seyahat acentalarının önemli hizmetlerinden biri de enformasyondur. Siz, seyahat acentası yetkilisine tatil tercihlerinizi belirtin ve onun bu konudaki fikrini alın. Kitlesel paket tatillerin dışında. Size özel, istediğiniz gibi bir organizasyon yapabilirler. Broşür ile belirtilen unsurlar dışında bir tatile karar kıldı iseniz, ya da size bröşür bilgileri dışında başkaca bilgiler verildi ise, bunları yazılı olarak isteyin.

Sözleşmenizi yanınızda bulundurunuz.

Tatilinizi seçtiniz ve rezervasyonunuzu yaptırdınız. Ödediğiniz bedel karşılığı bir makbuz aldınız. Bu makbuzun yanısıra size rezervasyonunuzu belirten, içinde ulaşım, konaklama tarihleri ve şekilleri belirtilen bir başka belge daha verilecektir. Bu belgeye "Voucher" denir. Kimi zaman bu belgede sadece konaklama bilgileri yer alır. Özellikle ulaşım kendiniz tarafından organize ediliyorsa bu belge, ilgili konaklama tesisine giriş yaparken size gerekli olacak ve bir sureti tesise teslim edilecektir.

Eğer gezi şartlarını, özellikle iptal şartlarını ve diğer hususları belirten bir sözleşme, seyahat acentası yetkilisi ile sizin tarafınızdan imzalandı ise...

Böyle bir sözleşmenin imzalanması halinde bir suretini siz de alın ve saklayın. Bazen, gezi şartları broşürlerin arkalarında veya voucherin arka yüzünde yer alır. Bu şartları okuyun ve buna göre davranın. Unutmayın ki; özellikle grup seyahatler bir ya da bir kaç kişinin mazeret ya da istemlerine göre değiştirilemezler. Hele hele ulaşım uçak ile ise, bu konuda uluslararası sivil havacılık kuralları karşısında seyahat acentasının dahi yapabileceği pek bir şey yoktur.

Nereye ne zaman gideceğinizi ve seyahat planını ayrıntısıyla sorunuz.

Satın aldığınız tatile ait broşürü iyi inceleyin. Merak ettiğiniz her konuyu seyahat acentanıza sorun. Özellikle hareketin hangi gün, saat kaçta olduğunu bir kez daha kontrol edin. Saat 24'ten sonraki hareketlerde tarihin değişeceğini unutmayın. Hareketin hangi gün olduğunu ayrıntılı olarak sorun ve not edin.

Gideceğiniz yeri ve iklimi, alış-veriş, spor olanakları gibi konuları seyahat acentanızdan öğrenebilirsiniz. Ulaşımı kendiniz gerçekleştiriyorsanız, gidilecek tesisin bulunduğu yeri çok iyi öğrenmek, nasıl gidileceği konusunda seyahat acentanızdan bilgi almak, size zaman kazandıracaktır. >>

TURA ÇIKMADAN ÖNCE BİLMENİZ GEREKENLER

Seyahat öncesi gerekli ön bilgileri eksik aldığınızda, seyahat acentesi, otobüs-havayolu şirketiyle ilişkilerde, pasaport, vize işlemlerinde sorun çıktığında, seyahat sırasında aksiliklerle karşılaştığınızda, tatiliniz bir kabusa dönüşebilir. Baracuda Tur’un sahibi Cem Polatoğlu, yolculuk öncesi beklenmedik sorunlara karşı hazırlıklı olmanız için bir rehber hazırladı.

Tura Çıkmadan isimli rehberde, acente seçimi, yurtdışına çıkarken dikkat edilmesi gerekenler, seyahatten memnun değilseniz yapabilecekleriniz gibi farklı konularda faydalı bilgiler veriliyor. İşte seyahatte dikkat etmeniz gerekenler.

ACENTEYİ SEÇERKEN

Tura çıkacağınız seyahat acentesini seçerken, acentenin A, B veya C Grubu Seyahat Acenteliği İşletme Lisansı’na sahip olmasına dikkat edin. Acentede çalışan görevlilerin turlar hakkında ne kadar bilgili olduklarını ölçün. Acente size, yalnız tur paketi satışında değil, seyahat dönüşü de müşterilerin yanında olduğunu hissettirmeli, yardımsever, güleryüzlü ve müşteri odaklı olmalı.

Büyük gazete ilanı büyük acente anlamına gelmez. Dikkat etmeniz gereken nokta, acentenin yalnız bayram ve tatillerde değil, 12 ay-365 gün boyunca tur düzenleyebiliyor olması.

Tatilinizi deniz, kum, güneş, macera, keşif, kültür, sanat, alışveriş, hobi, spor, aktivite ve buna benzer ilgi alanlarına göre seçin. Tatile kiminle gideceğiniz çok önemli. Kendi beklentileriniz kadar yanınızdaki kişinin beklentilerini de hesaba katın.

Peşin ve taksitli ödemelerde fiyat farkı vardır. İlanlarda yer alan fiyatlar her zaman peşin-nakit fiyatlardır. Kredi kartıyla taksit yapıldığında, hatta karttan tek seferde bile çekilse fiyat değişir.

Opsiyonlu rezervasyon; herhangi bir ücret ödemeden seçtiğiniz tur paketinin belli bir süre için sizin adınıza tutulması ve başkasına satılmaması anlamına gelir. Uçuş rezervasyonlarında opsiyonlar sezonun yoğun olup olmamasına bağlı olarak günlerce tutulabilir ama tur paketlerinde bu süre genellikle saatlerle sınırlıdır. Tatil köyleri rezervasyonları için çoğunlukla opsiyon tanınmaz. Bu sebeple tatil paketleri için genellikle tespit edilmiş kaparoyu yatırmalı ve yerinizi güvence altına almalısınız.

YURTDIŞINA ÇIKARKEN

Yurtdışı gezilerinde, rezervasyon tutarının tamamını ödediğinizde size bir tahsilat makbuzu ve Tur Kayıt Formu (TKF) verilmesi gerekiyor. TKF’nin arka yüzünde yer alan müşteri sözleşmesi, seyahat süresince gerçekleştirilecek hizmetler için, tur operatörüyle aranızda meydana gelebilecek her şeyi yasal kurallar çerçevesinde belirler. Bu sebeple müşteri sözleşmesini imzalamadan önce dikkatle okumalısınız. Tur süresince gittiğiniz otellerde, aldığınız rehberlik gibi hizmetlerde bu belge sizden talep edilir ve nüshaları alınır. Bu sebeple TFK’yı kaybetmemeli, yanınızdan ayırmamalısınız.

Pasaportunuz çıkış tarihinden en az altı ay süreyle geçerli olmalı. Dönüşte kapıda kalabilirsiniz. Pasaporttaki isimle, uçak biletindeki isim birbirlerini tutmalı.

Schengen vizesini ilk defa alacaksanız kendiniz başvuru yapmak zorundasınız. Eğer bir kere reddedildiyseniz yine aynı konsolosluktan vize almalısınız.

Paket tura katılacak kişi sayısı yeterli değilse, yedi gün öncesinden tur iptalinin bildirilmesi gerekiyor. Acente, içeriği aynı kalmak koşuluyla tur güzergahını değiştirebilir.

Dış hatlarda en az iki buçuk saat önce havalimanında bulunmalı ve ilgili havayolunun kontuarında check-in işlemlerinizi başlatmalısınız. Kontuarla ilgili bilgileri rezervasyon esnasında acente yetkilisinden alabilirsiniz. Economic class yolcusuysanız 20, business class 30 ve first class yolcusuysanız 40 kg’a kadar bagaj taşıma hakkınız var. Belli bir ölçü ve ağırlığı geçmeyen el bagajlarınızı yanınızda bulundurabilirsiniz.

Yurtdışına çıkarken, pasaportunuzu, biletlerinizi ve gerekli olan tüm evrakları yanınıza aldığınızdan emin olun. Seyahatten önce gideceğiniz ülkenin koşullarına kendinizi alıştırmak için ülaaale ilgili detaylı bilgi edinmeye çalışın, iklim koşulları, para birimi, saat farkları, giyim, önemli telefonları bilmelisiniz. Batıya veya doğuya seyahat ederken zaman farklılıklarını hesaplamak için gideceğiniz yere ulaşana kadar saatinizi ayarlamayın.

Seyahat ederken yanınıza ekstra para alın. Uluslararası kredi kartı, seyahat çekleri ve döviz beklenmeyen durumlardaki ekstra harcamalarınızı karşılar. Otelden ayrılırken her zaman yeterli paranızın olduğundan emin olun. Ara öğünler, telefon konuşmaları ve toplu tuvaletleri kullanmak için geçerli bozuk paraları yanınıza aldığınızdan emin olun.

Her TC vatandaşı için uygulanan yurtdışı çıkış harç pulu vergisi, Türk Lirası olarak, havaalanında bulunan veznelere veya Ziraat Bankası şubelerine yatırılır. Çıkış yaparken, alınan pulun veya makbuzun ibraz edilmesi gerekir.

SEYAHAT ESNASINDA

Check in tesise giriş, check out ise tesisten ayrılış işlemlerinizi ifade eder. Her iki işlem de tesislerin resepsiyon bölümlerinde yapılır. Tüm tesislerde, tesise giriş saati 14.00, ayrılışı 12.00’dir. Yarım pansiyon konaklamalarda her gece için bir kahvaltı ve bir akşam yemeği hakkına sahipsiniz. Konaklamalar akşam yemeğiyle başlar. Bu nedenle çok erken hareketli turlarda önce şehir turları gerçekleşir, daha sonra otele yerleşilir. Erken hareket saatli turlarda, check-in saatine kadar beklemek gerekir. Ama rehber check-in saatinden önce, boşaltılmış ve temizliği bitmiş odalar varsa bunları yaşlı, hasta, çocuklu aileler öncelikli olmak üzere yerleştirebilir.

Erken ayrılmak isterseniz, öncelikle tur rehberinizle görüşerek nedeninizi açıklayın ve rehberin vereceği bilgilere göre ayrılma işlemlerinizi yapın. Rehberinizle görüşmeden tesisten ayrılmayın.

Öncelikle yola çıkmadan cüzdanınıza adınız, adresiniz, telefon numaranız, acil durumlarda aranacak bir başka numara, hastalıklarınız ve kan grubunuzun bulunduğu küçük bir kağıt parçasını yerleştirin. Başınıza gelebilecek tıbbi olaylar için elinizde geçerli bir sigorta sistemi olmasına dikkat edin. Özel sigortanız varsa kartınız veya emekli sandığı, SSK, Bağ-Kur belgeniz, memursanız kimlik bilgileriniz yanınızda olsun. Yurtdışına seyahat ediyorsanız mutlaka bir uluslararası geçici sağlık sigortası yaptırmalısınız. Eğer süregen bir hastalığınız (diyabet, astım, guatr gibi) varsa, tatile çıkmadan bir check-up yaptırmalısınız. Mümkünse bir haftayı aşacak tatiller için bir diş hekimi muayenesinden geçebilirsiniz. Sürekli hastalığı olanlar veya önceden önemli bir ameliyat geçirenler eski kayıtlarının bir özetini yanlarında taşımalı. Eğer bulaşıcı hastalık riski taşıyan ülkelere veya yurt içindeki bölgelere gidiyorsanız, eksik aşılarınızı tamamlamalısınız.

Seyahatten memnun değilseniz, otel yetkilileri ve rehberinizle irtibat kurun. Rahatsızlığınızı açık olarak yazdığınız bir tutanağı, tesis işletmecisi ve acente yetkilisi gibi eksiklikleri gören kişilere imzalatın. İddianızı kanıtlamak için fotoğraf çekin. Seyahatin bitiminde şikayetlerinizi dile getirmek için, tur şirketiyle temasa geçip, hazırladığınız belgeleri sunun ve eksiklerin tazmin edilmesini isteyin. Talepleriniz müşteri sözleşmesi ve TÜRSAB Kütahya Çizelgesi’ne göre değerlendirilerek en kısa sürede yanıtlanır. Tur şirketinizden şikayetçisiyseniz, tüm acentelerin bağlı olduğu TÜRSAB’ın Tüketici Sorunları Bölümü’ne müraacat edebilirsiniz.

KONAKLAMA ŞEKİLLERİ

Oda kahvaltı: Fiyata sadece konaklama ve sabah kahvaltısı dahil.
Yarım pansiyon: Sabah kahvaltısı ve akşam yemeği dahil konaklama.
Tam pansiyon: Sabah, öğle ve akşam yemeğini içeren konaklama.
Her şey dahil: Sabah, öğle ve akşam yemeklerine ilave olarak geç kahvaltı, gün boyu alınan yerli olmak kaydıyla alkollü alkolsüz tüm içecekler, beş çayı ve kuru pasta ikramı, gece çorbası gibi hizmetleri de içerir.
Ultra her şey dahil: Her şey dahil servise ek olarak gün boyu alınan tüm yabancı içecekler, tesise göre motorlu su sporları da dahil. Ayrıca yemek esnasında tüm içecekler masaya servis edilir

Önemli Telefonlar

110 - İtfaiye
112 - Hızır Acil Servis
115 - Uluslararası Servis
118 - Bilinmeyen Numaralar
131 - Ulusal Servis
135 - Uyandırma Servisi
153 - Zabıta
154 - Alo Trafik
155 - Polis
156 - Jandarma
177 - Orman Yangın Alarmı
184 - Sağlık Bilgisi

Uzun yola kendi aracınızla çıkarken dikkat etmeniz gereken hususlar

*Lastiklerin havasını kontrol edin 
*Yedek lastiğinizi kontrol edin 
*Lastik diş derinliklerine bakın 
*Rot-Balans ayarlarınızı kontrol ettirin 
*Frenleri kontrol ettirin 
*Radyatördeki antifiriz miktarını ölçtürün 
*Silecek lastiklerine bakın 
*Silecek suyunu tamamlayın 
*Motor yağını kontrol edin 
*Elektirik aksamını kontrol edin(uzun/kısa far; sinyaller; stop lambaları; park/gabari) 
*Araç altına mutlaka göz atın. Yağ ve su kaçağı varmı kontrol edin.

24 saat kesintisiz yol yardımı telefonları

BMW               0212 694 34 34
Renault           0212 282 54 80
Tofaş-Fiat       0216 410 54 06
Audi                 0212 335 04 00
Citroen            0522 821 96 83
Ford                0212 267 26 26
Hyundai           0212 216 43 45
Volkswagen    0212 335 04 04
Toyota             0212 233 26 40
Opel                0800 211 40 26
Alfa Romeo     0212 274 99 90
Mitsubishi        0800 211 62 52
Mazda             0212 275 69 64

Uzun yolda Oluşabilecek Arızalar İçin Önlem ve Acil Onarım Önerileri

Yolda çıkan arızaların çoğu otomobilin bakımsızlığından kaynaklanır. Ama periyodik bakım kontrolleri düzenli olarak yaptırılan bir otomobil de, hiç beklenmedik bir anda arıza yapabilir.

Yol Yardım Hizmeti

Günümüzün karmaşık teknolojileriyle üretilen otomobillerinde araç sahibinin hiçbir şekilde arızaya müdahale etmemesi, Yol Yardım hattını arayarak yardım istemesi gerekir. Ancak yola çıkmadan önce alacağınız bazı tedbirler ile bazı ufak tefek arızalara rağmen yolunuza vakit kaybetmeden devam edebilirsiniz.

Lastik değişimi

Lastikte oluşan bir delikle başa çıkmak birçok sürücünün üstesinden gelemediği bir sorun. Kullanılamayacak durumdaki bir yedek lastik, yetersiz alet edavat ve sıkışarak bir türlü gevşemeyen bijon somunları sorunu daha da can sıkıcı hale getirebilir. Bütün bu aksiliklere karşı önceden tedbir alırsanız lastik değiştirmek bir sorun olmaktan çıkar.
Yedek lastiğin havasının tam ve kullanılmaya elverişli olduğundan, krikonun çalıştığından ve kolay açılabilmeleri için bijonların grafitli gresle yağlanmış olduğundan emin olmalısınız.
Ayrıca şu basit tüyolar da lastik değiştirmenizi kolaylaştırabilir: Tekerlek bijonlarını krikoyu yerleştirmeden önce gevşetin. Krikoyu düz bir zeminde takın. Değiştereceğiniz lastiği yuvarlayarak yere yatırın ve eskisinin yerine oturtun.

Kopuk vantilatör kayışı

İlk belirti, otomobil hareket halindeyken şarj lambasının birden yanması ve ısı göstergesindeki ani yükseliştir. Vantilatör kasnağına kolayca geçebilecek geçici bir kayış bulundurmanız sorunu çözmenize yardımcı olur. Ama unutmayın; bu yalnızca sizi evinize kadar götürecek bir çözümdür. İlk fırsatta bu vantilatör kayışını arabanıza uygun kayışla değiştirmelisiniz.

Ölü akü

Akünün yetersiz olduğunu anlatan ilk işaret marş motorunun sorunlu bir şekilde çalışmasıdır. Yanınızda bir uzatma kablonuz bulunduğu sürece akünüzün biterek, motoru çalıştıracak yeterli gücünün kalmamasından endişe etmenize gerek kalmaz. Geçmekte olan bir araçtan yardım istemeniz yeterlidir.

Türkiye Karayolları Haritası

Türsab  Türkiye

Karagöz Turizm Instagram  Karagöz Turizm Facebook

Gizlilik Politikası  Kullanım Şartları  Hesap Numaralarımız  Ödeme Şartları  İş Başvurusu

© 2020 Karagöz Turizm ve Seyahat Acentası

Profornet