Karagöz Travel   Karagöz Travel
Karagöz Turizm Instagram Karagöz Turizm Facebook
Türsab
MUDANYA'DA ARKEOLOJİ KATLİAMI
Demirhanenin oradadır, eski petrol ofisinin bulunduğu yer desem tüm Mudanyalılar ve eski bursalılar bilir. (Gençlerde pek umut yok açıkçası…)
İşte tam oradan söz ediyorum.
Bursa Kültür Varlıkları Koruma Kurulu kayıtlarında 3. derece arkeolojik SİT bölgesi olarak gözüküyor bu yer. Yarım yamalak bir kazı yapılmıştı. Hala labaratuvar çalışması sürüyor bildiğim kadarıyla.
Henüz resmileşmese de tarihi antik çağlara, belki de daha eskiye dayanan buluntular var burada. Eski bir liman kalıntısı…

Tarihi ve kültürel bir değer yani. Korunması, kazısının yapılıp ziyarete açılması gereken ender yerlerden. Ben kazı yerini görmedim ama fotograflarından anladığım kadarıyla (Yazarınız Ege Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümünde sürttüğünden biraz anlar bu işlerden) önemli bir yer.
Diğer bir deyişle gemi yapım yeri değil de ticari limana benziyor. Çıkan bronz heykeli yakından görebilmeyi çok isterdim doğrusu. Buluntu haberi beni çok heyecanlandırmış, aynı zamanda da kaygılandırmıştı.
Kaygım tam bu alanın üzerine yapılması planlanan alışveriş merkezinden kaynaklanıyordu.
Kaygılarımda hiç de haksız olmadığım ortaya çıktı ne yazık ki. Belediye meclis kararları alındı, yasal prosedür son aşamaya getirildi. Arkeologların raporundan ses yok. Ağızları bıçak açmamakta.
Rapor yazıldı mı?
Kurula gitti mi?
Gittiyse ne oldu?
Gitmediyse neden?
Daha da önemlisi bu alışveriş merkezi işi neden öyle sessiz ve derinden gidiyor?
Sosyal medyada imza kampanyaları başlatıldı. “AVM kesin yapılacak aman bunu önleyelim de antik liman ranta kurban gitmesin” diyen duyarlı kişiler bir gayret sarfediyor.
Hatta ilginç yorumlar da yapılıyor. Bu antik liman ile ilgili bilimsel ve “gerçek” bir rapor hazırlanmadan oraya AVM yapmaya kalkmakla kendi değerlerimizi baltaladığımızın farkına varmak gerek. Üç kuruşluk rant uğruna bunu yitirmek değil. Haaa eğer, “Bunlar zaten pagan, putperest yapıları. Hem zaten bir bölümüne beton da dökülmüş. Yapılsa ne olur ki?” diyenlerdenseniz bu yazıyı hiç okumayın. Çünkü bu zihniyette olanlar “eğtilebilir” olmaktan bile uzaktır.
Biraz bilgi alma umuduyla Mudanya Belediye Başkanı Sayın Hasan Aktürk’ü aradım. Bir toplantıdaymış. Konuyu özel kalemine anlatıp telefonumu bıraktım. Bu günlerde arar ise sorularımı ona da sorup, cevabını da yazacağım elbet.

Ahmet Alpan - Yeni Eksen internet gazetesinde 14.11.2012 çıkan yazısı
http://www.yenieksen.com/makale/ahmet-alpan/limanda-katliam/3261.html
Türsab  Türkiye

Karagöz Turizm Instagram  Karagöz Turizm Facebook

Gizlilik Politikası  Kullanım Şartları  Hesap Numaralarımız  Ödeme Şartları  İş Başvurusu

© 2020 Karagöz Turizm ve Seyahat Acentası

Profornet