Karagöz Travel   Karagöz Travel
Karagöz Turizm Instagram Karagöz Turizm Facebook
Türsab
BURSA KALESİNİN KAPILARI ORTAYA ÇIKIYOR
Bursa’da 2 bin 200 yıl önce Romalılardan kaçarak ordusuyla Bitinyaya sığınan ünlü Kartacalı Komutan Hanibal tarafından yaptırıldığı rivayet edilen tarihi kaleler ve 6 ayrı kapı ayağa kaldırılıyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, sur içinde 100 binayı kamulaştırıp yıktıklarını, 6 kapıdan 3’ünün günyüzüne çıkarıldığını, diğer 3’ünde ise çalışmaların sürdüğünü belirterek, ’Adım adım surları, kaleleri ve kapıları ortaya çıkarıyoruz. Buralar aktivite merkezi olacak, döküntü bölgesinden vizyon bölgeye dönüşecek’ dedi.

Bursa’da tarihi ve kültürel mirasa verdiği önemle Türkiye ve dünyaya örnek olan Bursa Büyükşehir Belediyesi, saltanat, fetih ve iç yerkapınının ardından dış yerkapı, kaplıca ve zindankapıyı ortaya çıkarıyor.Üftade Camisi’nin hemen altında dış yer kapının ortaya çıkarıldığı bölgede incelemelerde bulunan Başkan Recep Altepe, kaleler ve surların yanına yapılan binaları kamulaştırıp yıktıklarını ifade etti.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın kültür ve medeniyetin başkenti olduğunu, Osmanlı’nın 130 yılına damgasını vurduğunu ancak 3 bin 500 yıllık geçmişi olduğunu hatırlatarak, "Bursa’nın Bitinya döneminde oluşan sur içi bölgesinde yoğun bir faaliyet sürdürüyoruz. Surlar Bursa’nın en eski yerleşiminin duvarları. Bu surlar 2 bin 200 yıl önce örülmüş. Bu duvarları tekrar orjinal ölçülerinde rekonstrüksiyondan geçiriyoruz. Önünde, arkasında ve içindeki binaları kamulaştırıp ayıklıyoruz.

Tarihi duvarlar, yapılar, taşlar ve motifler ortaya çıkıyor. Duvarlarda birçok tarih var. Burasının yüzyıllar boyu nasıl değiştiğini görüyoruz. 3 bin 400 metre boyunca surlarda çalışma var. Surların ise 6 tane kapısı var. Üçünü geçtiğimiz dönemde tamamladık. Saltanat kapı, iç yer kapı ve fetih kapısında çalışmalar tamamlandı. Şu anda ise dış yer kapı, zindankapı ve kaplıca kapıda çalışmalar sürüyor. Proje çalışmaları tamamlandı, inşaat ve çevre düzenlemesi ise sürüyor" dedi.

Dış yer kapının Yokuş Caddesi üzerindeki temellerinin bulunduğunu, buradaki çalışmaların Anıtlar Kurulu’nun onayından geçmesinin beklendiğini kaydeden Başkan Recep Altepe, "Tahtakale bölgesi yeni bir eser kazanacak. Bu bölgede çalışmalarımız sürüyor. Surlara ve kalelere yapışım binalar vardı, tamamı yıkıldı. Arkadaki tabi doku meydana çıktı. Eskiden görülmüyordu, bu bölgede bu surları görüyoruz. Şehrin güneyine bakan tarafta ise çift sur var. Bu bölge düz olduğu için savunulması zor bir yer. 21-22 metrelik aralıklarla çift sur yapılmış. İkisi de ayağa kalkıyor. Surların büyük çouğunluğunu bitirdik. Kalanları da 2-3 yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz. Sur içindeki 4 mahallede 9 bin nüfus yaşıyor. Eskiden Osmanlı öncesi dönemde ise şehrin tamamı burada yaşıyordu. O zaman tarihteki nüfus 5-6 bin civarındaymış" dedi.

100 BİNA KAMULAŞTIRILDI, ARKEOLOJİK BÖLGE TURİZME KAZANDIRILACAK
Tüm alt kapı ve surlarıyla Bursa’nın tarihi kimliğini ortaya çıkaracaklarını anlatan Başkan Altepe, "Surların içindeki, dışındaki kamulaştırdığımız bina sayısı 100’ü geçti. Adım adım kamulaştırıyoruz. Bazı vatandaşlar kendileri geliyor. Artık oralarda oturulamayacağı, çalışılması gerektiği belli oldu. Daha önce sur duvarı gözükmüyordu. Hızlı şekilde kamulaştrırıp özünü ortaya çıkarıyoruz. Alacahırka’da Zindankapı ve Kaplıcakapı var. Büyük kamulaştırmalar yaptık. Burçların içindeki 4 katlı apartmanları yıktık. Şimdi çevreleri temizleniyor. Bu bölge aktivite merkezi olacak. Altındaki Cilimboz Deresi’ndeki binalar ve çevresi temizleniyor. Vizyon bölge haline gelecek. Daha önceden döküntü halde, harabe vaziyetteydi.
Şimdi turistik bir bölge olacak ve arkeolojik olarak turizme kazandırılacak. Turlar düzenlenecek, küçük belli araçlarla taranacak, aslına uygun şekilde tamamlandıkça tanıtılacak. Zindankapı bu konuda önemli bir yer. Bursalılar Uludağ’ın eteklerinden ve şehrin batısından bakınca ne kadar değiştiğini görecekler. Buradaki yapılar birer birer ortaya çıkacak" diye konuştu

HİSAR BÖLGESİ VE SURLARIN GEÇMİŞİ
Hisar bölgesi, Bursa’nın ilk yerleşim alanı olarak biliniyor. Bölgede, Bitinyalılardan Romalılara, Bizanslılardan Osmanlılara değin bir çok medeniyetin izlerini görmek mümkün. Kale yüksek rakımlı Tophane bölgesinde doğal kayalıklar üzerine kurulmuştur. Kale’nin ilk yapısı Bursa kenti (Prussias) kurucuları olan Bitinyalılar tarafından M.Ö 180 -200 yıllarında yapılmıştır. Bölgede yerleşim planının Romalılardan kaçarak ordusuyla birlikte Bitinyaya sığınan ünlü Kartacalı Komutan Hanibal tarafından yapıldığı rivayet olarak söylenir. Roma ve Bizans dönemlerinde ilaveler ve kapsamlı onarımlar yapılmıştır. Osmanlı döneminde özellikle Timur saldırılarından sonra ve arkasından yaşanan Karamanoğlu Mehmed Bey’in kuşatması sonrası Hacı İvaz Paşa tarafından tamir edilerek güçlendirilmiştir. Bunun dışında 1651 ve 1855 yıllarında teferruatlı bir onarımdan geçirilmiştir.

3.38 m. uzunluğunda olan Kale’nin surları Saltanat Kapısı, Yer Kapı (Bab-ı Zemin), Fetih Kapı (Su Kapısı), Zindan Kapı (Bab-ı Sicn) ve Kaplıca Kapı olmak üzere 5 adet kapı ile dışa açılır ve toplamda 14 adet burca sahiptir. Güvenlik açısından savunulması güç bölgelerde Yer Kapı-Zindan Kapı arası çift sur olarak inşa edilmiştir. Bölgede birisi Bizanslılara ya da Bitinyalılara ait olduğu iddia edilen saray kalıntıları ile Osmanlı Bey Sarayı’na ait alan mevcuttur.
Türsab  Türkiye

Karagöz Turizm Instagram  Karagöz Turizm Facebook

Gizlilik Politikası  Kullanım Şartları  Hesap Numaralarımız  Ödeme Şartları  İş Başvurusu

© 2020 Karagöz Turizm ve Seyahat Acentası

Profornet