Karagöz Travel   Karagöz Travel
Karagöz Turizm Instagram Karagöz Turizm Facebook
Türsab
IGANDI SANAT KÖPRÜSÜ DAĞILIYOR
Türkiye'deki sayılı dükkanlı köprülerden olan Irgandı köprüsü, Osmangazi Belediyesi tarafından 10 yıllık kullanım süresi dolduğu için Vakıflar'a devredildi. Kiralar yükselince köprü üzerindeki dükkanlarda el sanatları icra edenler mekanlarını bir bir kapatmaya başladı.

Tarihi köprüde el sanatkarlarının yaşaması için dükkan kiraları 80 lira civarında tutulurken, Vakıflar'a devirle birlikte kiralar 250 liraya çıkarıldı. El sanatları ile geçimlerini sağlamaya çalışan ustalar, zaten fazla insanın geçmediği köprüde yüksek kiraları ödeyemeyince mekanlarını kapatmaya başladı. Tarihi Irgandı sanat köprüsünün yaşaması için Büyükşehir Belediyesi'nin devreye girmesini isteyen sanatkarlar, aksi halde kiralardaki yüzde 300'lük artışı karşılayamayan bütün dükkanların kapanacağını söyledi.

Daha evvel Osmangazi Belediyesi'ne aylık 70-80 lira kira veren oymacı, sedefkar, hattat, tespihçi, dokumacı ustaları artık mesleklerini sonlandırmaya hazırlanıyor. Irgandı köprüsü üzerindeki sanatkarlar, el emeğine saygının bir ürünü olarak oluşturulan köprünün bu kira artışları ile yaşamasının mümkün olamayacağını savundu.

Sanatkarlar, Büyükşehir Belediyesi bu köprüyü kültürel bölge olarak sahiplenmezse herkesin teker teker dükkanını boşaltacağına dikkat çekti. Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün köprüyü bir akar olarak görmesine çok üzüldüklerini dile belirten sanatkarlar, ne yapacaklarını şaşırmış durumda.

Irganda köprüsü esnafı adına konuşan Geleneksel El Sanatları Derneği Başkanı Zafer Karazeybek,
"Vakıflar'ın mülkiyetindeki Irganda köprüsünü Büyükşehir Belediyesi veya Osmangazi Belediyesi'nin kültürel olarak sahiplenmesini istiyoruz. Osmangazi Belediyesi'ndeyken 60-80 lira olan kiraları Vakıflar'ın 250 liraya çıkarması ile buradaki sanatkarlar bir bir iş bırakmaya hazırlanıyor. 6 aydır derdimizi kimseye anlatamadık. Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Osmangazi'den görüşme taleplerine cevap gelmedi. Burası açıldığında turistler ve Bursa halkının gelmesi için yapılacağı sözü verilen otopark bile yapılmamıştır. Burası sahiplenilmezse bir hafta sonra gitmek zorunda kalacağız. Mesleklerimizi de bırakacağız. Ben sedefkarım, bu mesleği yapacak gençleri bulmakta zorluk çekiyoruz. Dükkanı kapatıp, İstanbul'a gitmeyi düşünüyorum" dedi.

Köprüde gençlere yönelik hat, tezhip, ebru ve oymacılık kursları da veriliyor. Dükkanların Vakıflar'ın istediği fiyatlardan kiracı bulması bölgedeki insan akışının azlığı sebebiyle imkansız gözüküyor. Dükkanların boşalması ile sanat köprüsü fonksiyonunu yitirecek. Vakıflar yetkilileri ise, dükkan kiralarının bölgedeki kiralara göre ayarladıklarını belirtiyor.

IHA Haber Ajansı
Türsab  Türkiye

Karagöz Turizm Instagram  Karagöz Turizm Facebook

Gizlilik Politikası  Kullanım Şartları  Hesap Numaralarımız  Ödeme Şartları  İş Başvurusu

© 2020 Karagöz Turizm ve Seyahat Acentası

Profornet