Karagöz Travel   Karagöz Travel
Karagöz Turizm Instagram Karagöz Turizm Facebook
Türsab
13.KARAGÖZ FESTİVALİ BAŞLADI
İlki 1993 yılında Şinasi Çelikkol önderliğinde kurulan bir müteşebbis heyet tarafından düzenlenen Karagöz Festivalinin bu yıl 13. cüsü başladı. 11 kez Unima Bursa Şubesi organizasyonuyla düzenlenen festival son 2 yıldır Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılıyor.
Bu yıl da Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. ve Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği (UNIMA) tarafından düzenlenen 13. Uluslararası Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali' dünkü açılış töreni ile başladı. Açılış töreni öncesi Karagöz ve Hacivat'ın demirci ve duvar ustası olarak çalıştığı rivayet edilen Orhan Camii önünde Hacivat-Karagöz oyunu canlandırıldı. Canlandırma Unima Bursa Şubesi üyesi Bülent Akay ve Hüseyin Bağlar tarafından sunuldu

Gölge oyununun merkezi ve Karagöz-Hacivat efsanesinin doğduğu şehir Bursa'da 600 yıllık geçmişe sahip sanat uluslararası festivalle dünyaya tanıtılıyor. Bu yıl Bursa Kültür A.Ş. ve Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği (UNIMA) Türkiye Milli Merkezi desteği ile hayata geçirilen, Türkiye'den 14 grubun katılacağı festivalde Azerbaycan, Bulgaristan, İran, Kazakistan, Romanya ve Yunanistan olmak üzere 6 ülkenin kukla ve gölge oyunu sanatçıları katılıyor.

Festivalin açılış töreni öncesi Orhan Camii önünde canlandırılan Hacivat-Karagöz oyunu özellikle yabancı konukların büyük ilgisi çekti. Rivayete göre Hacivat'la Karagöz Orhan Camii'nin yapımında demirci ve duvarcı ustası olarak çalışırken işi yavaşlattıkları gerekçesiyle padişah tarafından ölümle cezalandırılmışlardı. Gösterinin ardından festivalin resmi açılışı Tayyare Kültür Merkezi'nde yapıldı. Törene çok sayıda sanatsever ve öğrenci katıldı.

UNIMA Türkiye Milli Merkezi Başkanı Mevlüt Özhan, festivallerin önemine değindiği konuşmasında, Karagöz'ün Türkiye'ye ait olduğunu ve namının tüm dünyaya yayıldığını anlattı. Özsan, "Festivaller hem sanatseverleri heyecanlandırırken hem de sanatçıların kendi aralarında kaynaşmalarına imkân sağlıyor." dedi.

MEVLÜT ÖZHAN'A TEPKİ
Mevlüt Özhan'ın konuşmasında Bursa'da önceki yıllarda yapılan festivallerde emeği geçenlere teşekkür etmemesi ve Unima Bursa Şubesinden hiç bahsetmemesi ve bugüne kadar herşeyi biz yaptık şeklinde konuşması büyük tepki aldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Necmettin Şenocak ise Bursa'nın Karagöz - Hacivat efsanesinin ve dolayısıyla gölge oyunlarının merkezi olduğunu kaydetti. Şenocak şunları söyledi: "Bize özgü tek boyutlu sanatın bir yandan gelenekselliği korunurken bir yandan da günümüze uyarlanmasını ve üç boyutlu filmlerin gölgesinde kalmadan yaygınlaştırılarak gelecek kuşaklara miras bırakılmasını, Büyükşehir Belediyesi olarak en önemli kültürel sorumluluklarımızdan biri olarak görüyoruz. Geçtiğimiz sonbaharda yapılan komite toplantısında UNESCO tarafından Karagöz'ün 'Türkiye'nin somut olmayan kültürel mirası' olarak kabul edilmesiyle de bu sanatın sahip çıkılması gereken bir değer olduğu kanıtlanmıştır. Festivale 4'ü Bursa'dan olmak üzere 10 Türk sanatçı ekibiyle birlikte katılırken yurt dışından da 6 ayrı ekip katılıyor."

Festivalde Bursa'yı da usta sanatçılar Şinasi Çelikkol, Nevzat Çiftçi, Tayfun Özeren ve Ufuk Durmaz temsil ediyor. Festival açılış töreninde önce Ufuk Durmaz ve Tayfun özeren birer kısa gösteri sundular. Daha sonra perdeye Şinasş Çelikkol geldi.Şinasi Çelikkol tarafından sunulan kısa gösteride Çelikkol "Festivalin ilk olarak 1993 yılında Müteşebbis heyet olarak düzenlendiğini, daha sonraki yıllarda ise Unima Bursa Şubesi ve Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı ile ortaklaşa düzenlendiğini vurgulayınca" salonda büyük bir alkış koptu. Sanatseverler ve Karagöz Sanatçıları Mevlüt Özhanı alkışlarla protesto ettiler.

Festival boyunca ücretsiz olarak sergilenecek gösteriler Tayyare Kültür Merkezi, Bursa Kent Müzesi, Karagöz Müzesi, Barış Manço Kültür Merkezi, Yıldırım Belediyesi Adile Naşit Sahnesi, Nilüfer Belediyesi Uğur Mumcu Sahnesi ve çeşitli alışveriş merkezleri olmak üzere kentin 9 farklı noktasında vatandaşlarla buluşacak.


TAYFUN ÖZEREN'E PEŞTEMAL SÜRPRİZİ
Dün başlayan 13.Karagöz festivali açılışında Tayyare Kültür Merkezi sahnesinde duygulu ve keyifli anlar yaşandı. Bursa'da Karagözü yeniden canlandırarak 11 tane festivale imza atan Şinasi Çelikkol Bursa'ya kazandırdığı Karagöz Sanatçısı, yardağı Tayfun Özeren'e Peştemal kuşadı.

Tayfun Özeren için büyük sürpriz olan törende , Şinasi Çelikkol ustalar Metin Özlen ve Orhan Kurt'a da sorarak herkesin önünde Özeren'e peştemal kuşadı ve "Bundan sonra arkamda durma sende artık Karagözcüsün" dedi.

Tayfun Özeren'de ustası Şinasi Çelikkol'a çok teşekkür ederek "Sanatı sizden öğrendiklerimle elimden geldiğince, layıkıyla yaşatmaya devam edeceğim" diye söz verdi ve ustasının elini öptü.

Karagöz sanatında yardaklar belirli bir süre ustalrının yanında çalışıp, Karagöz oynatıp ustaları önünde kendilerini ispat ettikten sonra peştemal kuşanma töreni ile Karagözcülüğe adım atıyorlar.


Türsab  Türkiye

Karagöz Turizm Instagram  Karagöz Turizm Facebook

Gizlilik Politikası  Kullanım Şartları  Hesap Numaralarımız  Ödeme Şartları  İş Başvurusu

© 2020 Karagöz Turizm ve Seyahat Acentası

Profornet