Karagöz Travel   Karagöz Travel
Karagöz Turizm Instagram Karagöz Turizm Facebook
Türsab
ŞİNASİ ÇELİKKOL'DAN MİSİKÖY'DE MÜZE
BURSA (İHA) - Ünlü gölge oyunu ustası Şinasi Çelikkol, Türkiye´den Balkanlar´a kadar birçok yöreden topladığı otantik kıyafetler ve eşyaları Bursa´da kurduğu özel müzede sergiliyor.
Bursa ve civarındaki Türkmen ve Yörüklerin giydiği göz alıcı kıyafetlerle çeşitli ev ve mutfak eşyalarını yıllarca köy köy dolaşarak toplayan Şinasi Çelikkol, bu zengin kültürü Misi köyünde 2 ay evvel kurduğu özel etnografya müzesinde sergiliyor. Babasının etkisiyle Bursa´nın yanı sıra Rumeli ve Balkanlar´dan etnografik obje ve malzemeler topladığını belirten Şinasi Çelikkol, eşi Aysel Çelikkol´un da bu konuda kendisine çok büyük destek olduğunu dile getirdi. Çelikkol, "Bursa ve civarındaki Türkmen, Yörük kıyafetleri, dokuma aletleri ve el işleri koleksiyonumu 9 yıl, Rumeli kıyafetlerini 3 yıl boyunca Bursa Karagöz Sanat Evi´nde sergiledik. Şimdi bunları Misi´de kurduğumuz müzede teşhir ediyorum" dedi.

Bursa´nın temel folklor değerlerinden biri olan Karagöz üzerinde yoğunlaştıktan sonra etnografik eserlere ağırlık verdiğini anlatan Çelikkol, "1963´lü yıllarda dağ köylerinden babama bir şeyler getiriyorlardı. Babam da bunları satın alıyordu. Babama ´Rafet, bunları ne yapacaksın?´ diyorlardı. Babam el işlemelerine meraklıydı. Başkaları karpuz lambalar alırken, babam Yörük kültürünü yansıtan el işlerini alıyordu. Ben de onun yolundan gittim. Bursa ve havalisinin yanı sıra Rumeli´den gelen göçmenlerin eşyalarını da yıllarca topladım. 1989´da Bulgaristan´dan mecburi göçle soydaşlarımız geldi. Bu defa da Bulgaristan Türklerinin kıyafetlerini toplamaya başladım. Büyük bir koleksiyon oluştu. Bu koleksiyonlar Bursa için büyük değerdir. Bunları herkesle paylaşmak istiyorum. Eşimle beraber kurduğumuz müzede bunları meraklılarına sergilerken, bir yandan da ziyaretçilere geleneksel gölge oyunumuz olan Karagöz´ü tanıtıyorum" diye konuştu.


Türsab  Türkiye

Karagöz Turizm Instagram  Karagöz Turizm Facebook

Gizlilik Politikası  Kullanım Şartları  Hesap Numaralarımız  Ödeme Şartları  İş Başvurusu

© 2020 Karagöz Turizm ve Seyahat Acentası

Profornet