Karagöz Travel   Karagöz Travel
Karagöz Turizm Instagram Karagöz Turizm Facebook
Türsab
HAYDARPAŞA GARINDA YANGIN ÇIKTI

Haydarpaşa Garı'da süren iyileştirme ve izolasyon çalışmaları sırasında çatıda büyük bir yangın çıktı. Anadolu Yakası'ndaki tüm itfaiye ekipleri ve Kıyı Emniyeti yangına müdahale etti. Saat 15:30 sıralarında çıkan yangın yaklaşık 1 saat sonra kontrol altına alınabildi.

Tarihi Haydarpaşa Tren Garı'nın çatısında saat 15.30 sıralarında çatıda devam eden iyileştirme çalışmaları sırasında yangın çıktı. Hızla büyüyen yangının dumanları, kilometrelerce uzaktan görülecek şekilde yükseldi. Dumanlar Ortaköy sahillerine kadar ulaştı.

İstanbul'da başta Üsküdar ve Kadıköy itfaiye ekipleri olmak Anadolu Yakası'ndaki tüm tüm ekipler teyakkuza geçti. Deniz suyuyla da söndürülmeye çalışılan yangına müdahale yaklaşık bir saat boyunca sürdü.

TRAFİK KİLİTLENDİ, EKİPLER GİDEMEDİ

Garın üst katında başlayan ve tüm çatı katını saran yangın nedeniyle itfaiye ekipleri anonslarla Avrupa yakasındaki itfaiye ekiplerinden yardım talebinde bulundu. Haydarpaşa Tren Garı'ndaki yangına müdahale etmeleri için Anadolu yakasındaki bütün itfaiye gruplarının takım ve müfrezelerini çıkartmaları istendi.

Yangın nedeniyle polis geniş güvenlik önlemleri alındı. Tren seferleri durduruldu, gardan vatandaşlar çıkarıldı.

BÜYÜK TEHLİKE ATLATILDI

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, Haydarpaşa Garı’ndaki yangın nedeniyle buraya yapılan tren seferlerinin yangın tamamen söndürülene kadar durdurulduğunu açıkladı. Aydın, tarihi Haydarpaşa Garı’ndaki yangına ilişkin olarak Ankara Garı’nda yaptığı açıklamada, gar binasının çatı katında saat 15.30 sıralarında başlayan yangının kontrol altına alındığını ve diğer katlara inmediğini söyledi.Yangına kısa sürede müdahale edildiğini ifade eden Aydın, "Büyük bir tehlike atlatılmıştır" dedi. Aydın, yangının Haydarpaşa Garı’nın çatısında yapılan izolasyon çalışmaları nedeniyle çıkmış olabileceğini tahmin ettiklerini belirtti. Müsteşar Yardımcısı Aydın, yangın nedeniyle Haydarpaşa Garı’ndan yapılan tren seferlerinin durdurulduğunu, yangının tamamen söndürülmesinin ardından seferlerin yeniden başlayacağını bildirdi.

HAYDARPAŞA GARI

1908’de İstanbul - Bağdat Demiryolu hattının başlangıç istasyonu olarak inşa edilmiştir. Gar, TCDD’nin ana istasyonudur. İstanbul’un Anadolu yakasında, Kadıköy’de bulunur. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde Bağdat Demiryolu yanında İstanbul-Şam-Medine (Hicaz Demiryolu) seferleri de yapılmaya başlanmıştır. Devrin Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit döneminde, 30 Mayıs 1906 tarihinde yapımına başlanmıştır. 19 Ağustos 1908 tarihinde tamamlanıp hizmete girmiştir. Bir rivayete göre binanın bulunduğu sahaya III. Selim’in paşalarından Haydar Paşa’nın adı verilmiştir. Binanın inşaatını, "Anadolu Bağdat" adı altında bir Alman şirketi gerçekleştirmiştir.

Ayrıca bir Alman’ın teşebbüsüyle garın önünde mendirek inşa edilerek Anadolu’dan gelecek veya Anadolu’ya gidecek vagonların ticari eşyasını yükleme ve boşaltma işlevi için tesisler yapılmıştır.

İki Alman mimar Otto Ritter ve Helmuth Cuno tarafından hazırlanan proje yürürlüğe girmiş, garın yapımında Alman ustalarla İtalyan taş ustaları birlikte çalışmıştır. I. Dünya Savaşı sırasında gar deposunda bulunan cephanelere 1917’de yapılan bir sabotajla çıkan yangın sonucu binanın büyük bir bölümü hasar görmüştür. Yeniden onarılan bina bugünkü şeklini almıştır.

1979’da Haydarpaşa’nın açıklarında "Independenta" adlı tankerin bir gemiyle çarpışması sonu meydana gelen patlamadan ve sıcaktan dolayı binanın "O Linneman" adlı ustanın yaptığı kurşun vitrayları hasara uğramıştır. 1 Haydarpaşa Garı, 1976’da aslına uygun olarak yeniden geniş çapta onarılmış ve 1983’ün sonunda dört dış cepheyle iki kulenin restorasyonu tamamlanmıştır.

Türsab  Türkiye

Karagöz Turizm Instagram  Karagöz Turizm Facebook

Gizlilik Politikası  Kullanım Şartları  Hesap Numaralarımız  Ödeme Şartları  İş Başvurusu

© 2020 Karagöz Turizm ve Seyahat Acentası

Profornet