Karagöz Travel   Karagöz Travel
Karagöz Turizm Instagram Karagöz Turizm Facebook
Türsab
BURSA'NIN EN ESKİ TÜMÜLÜSÜ
Bursa'da tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırma çalışmaları sürerken, kentin göbeğindeki tarih, harabeye döndü. Ertuğrulbey Meydanı'nda bir kafenin tam altında bulunan taş duvarlarla çevrili Helenistik döneme ait Tümülüs'ün gün yüzüne çıkarılması bekleniyor.

Bursa'nın göbeğindeki tarih, kendi haline terkedildi. Cumhuriyet Caddesi Ertuğrulbey Meydanı'nda bulunan ve Bursa'nın en eski kalıntılarından olduğu iddia edilen Tümülüs, kaderine terkedildi. Bursa Ticaret Borsası binasının restorasyonu sırasında yenilenen Tümülüs demir bir kapıya hapsedilirken, 2. yüzyıldan kaldığı düşünülen tarihi kalıntı pislik yuvası oldu. Ertuğrulbey Meydanı'nda bir kafenin tam altında bulunan taş duvarlarla çevrili Helenistik döneme ait kaya mezarlarının gün yüzüne çıkarılması bekleniyor.

GÖRÜKLE'DE BENZERİ VAR

Bursa'nın Nilüfer İlçesi'ne bağlı Görükle Köyü'ne yapılan yeni hal inşaatının çevre düzenlemesi sırasında bir tümülüs mezar açığa çıkarılmıştı. Yerleşkede yapılan bir kazı sırasında antik bir mezar, mezar içinde bir sikke ve çömlek parçaları bulundu. Sikkenin Bithynia krallarından II. Prussisas'ya ait olduğu ve yaklaşık olarak İÖ. 180-140 yılları arasında basıldığı belirlenmiştir. Bu çerçevede antik mezar İÖ 2. yüzyıla tarihlendi. Mezarın Bursa ve çevresinde tarihi bilinen ilk antik mezar olduğu, bölgede başka mezarların da bulunduğu belirtilmişti.

KRALA MI AİT?

Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Recep Okçu, daha önce Görükle Yerleşkesi'nde bulunan anıt mezarla benzer özellikler gösteren bu yapının bir krala ait olduğunu düşündüklerini söyledi. Tümülüs'ün içinden pek çok kalıntı çıktığını, bu eserlerin Bursa Arkeoloji Müzesi'ne götürüldüğünü söyledi. Anıt mezarın Bursa'daki tarihi en eski buluntulardan birisi olduğunu anlatan Okçu, "Helenistik döneme ait bir mezar yapısı olduğunu düşünüyoruz. Krallara ait bir mezar olduğunu düşünüyoruz. Koridor bölümü ve mezar odası var. Şu anda harabe halde olsa da gün yüzüne çıkarıldığında bir döneme ışık tutacaktır" diye konuştu. Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Ali Altın ise, Tümülüs'ün yapısı itibariyle Roma öncesinde Helenistik dönemde yaşamış bir yöneticiye ait olduğunu ifade etti.

Haber: Rabia DENİZ / Bursadabugun.com

Türsab  Türkiye

Karagöz Turizm Instagram  Karagöz Turizm Facebook

Gizlilik Politikası  Kullanım Şartları  Hesap Numaralarımız  Ödeme Şartları  İş Başvurusu

© 2020 Karagöz Turizm ve Seyahat Acentası

Profornet