YABANCILAR DAHA UCUZA TATİL YAPMIYOR
Avrupa ülkelerinde rezervasyonlar, genellikle yıl sonunda tur operatörlerinin kataloglarının çıkmasıyla başlıyor. Tatilde Türkiye’yi tercih edecekler de yılın ilk aylarında otellerde yerini ayırıyor. Yabancıların rezervasyonlarıyla otellerin yaz döneminden önce dolmaya başlaması ve fiyatların giderek yukarı çekilmesiyle tatil kararını son dakikada belirleyen Türk turist de fiyat dezavantajıyla karşılaşıyordu ve Türkiye’de "yabancıların Türk vatandaşlarından daha düşük ücretle tatil yaptığı" yönünde bir görüş oluşmuştu.
Sektör temsilcileri ise uygun tatil imkanı sunan erken rezervasyon kampanyalarının yerli turist için de uygulanmaya başlamasıyla artık bu düşüncenin geçmişte kalmaya başladığını söylüyor.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) Başkanı Ahmet Barut, otellerde, yabancılarla vatandaşlara ayrı fiyat tarifesi uygulandığı inanışının doğru olmadığını ifade ediyor. Barut, şunları kaydetti:
"Burada bir tek, erken satın almanın getirdiği avantajlardan yararlanma var, bir de şöyle bir hata yapılıyor; Ağustos ayıyla Şubat ayı mukayese ediliyor. Yazlık otelin fiyatında bu aylar arasında, hatta şehir otellerinde hafta içi-hafta sonu bile farklılık olabilir. Genellikle yapılan hata şu; yabancıya verdiğimiz net fiyatla, yerliye verilen brüt fiyat mukayese ediliyor. Biz tur operatörüyle net fiyat üzerinden anlaşma yapıyoruz ama, uçak, transfer masrafları da dahil paket halinde müşteriye yansıdığı için farklı oluyor."
YERLİ TURİSTE HARCAMA ÇOK
Barut, yerli turisti çekmek için daha fazla harcama yaptıklarını da ifade etti.
"Gazete ilanları var. Yerli turisti cezbedebilmek için oteller yazın sanatçı çıkarıyor. Riske daha çok giriliyor" diyen Barut, yabancı turist için bu kadar masrafa gerek olmadığını belirtti.
Barut, "Kişi başı reklam, tanıtım, pazarlama maliyeti iç pazarda daha fazla. Dolayısıyla bu biraz fiyatları etkiliyor. Aslında, ‘yabancı daha ucuza kalıyor’ denilerek yerli turisti almak için yaptığımız bu kadar emeğe haksızlık ediliyor. Artık bu mantığı aşmak lazım. Paket fiyatlarda farklılık yok, sadece yabancılar için popüler olan bazı otellerde buna rastlanabiliyor" diye konuştu.
ERKEN REZERVASYONDA BU YOK
Etstur Kalite Güvence ve Müşteri İlişkileri Müdürü Ayşıl Arıcı da bu düşüncenin, 200 binden fazla tatilci üzerinde yaptıkları ankette de ortaya çıktığını söyledi.
Bunun artık geçerli olmadığını belirten Arıcı, "Bu, erken rezervasyon fırsatlarından faydalanan yerli tüketiciler için doğru değildir. Türk tüketiciler de erken rezervasyon fırsatını değerlendirerek, tıpkı Avrupalılar gibi, sezon fiyatlarına oranla yüzde 35’lere varan fiyat avantajlarından yararlanmakta" dedi.
ESKİYE ORANLA DENGELİ NOKTAYA GELİNDİ
Hey Travel Trends Turizm Üst Yöneticisi Necati Çalışkan ise yabancı ile yerli turiste uygulanan fiyat politikasında, "eskiye oranla dengeli bir noktaya gelindiğini" kaydetti.
"Bu noktaya, dört yıl önce başlayıp günümüzde iyice hareketlenen erken rezervasyonlar sayesinde ulaştık" diyen Çalışkan, şöyle devam etti:
"Yabancı tur operatörleri bir yıl öncesinden otellerle anlaşıp, anlaşmadan elde ettikleri avantajı paket turun fiyatına yansıtıyor. Bu da yabancı turistlerin daha cazip imkanlarla tatil yapmasına yol açıyor. Ancak, yerli turist için de erken rezervasyonlar sürekli öne alınır oldu, böylece tatilini erken alan tatilci, yaz ayına göre yüzde 25 ile 35 arasında değişen indirimden yararlandı."
Çalışkan, bu avantajı artırmak için, gelecek yılki erken rezervasyon kampanyasını şubat ayında başlatacaklarını, "kampanyanın 3-4 yılda tam anlamıyla rayına oturacağını ve pahalı-ucuz tartışmalarının da tarihe karışacağını" sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı