MURADİYE KÜLLİYESİ KURTULUYOR
Kültür ve Turizm Bakanlığı, başta Muradiye Külliyesi olmak üzere önemli tarihi yapıların bakım ve restorasyonunu yapmak isteyen Büyükşehir Belediyesi`nin talebine olumlu yanıt verdi. Restorasyon protokolü önümüzdeki günlerde Büyükşehir ile Vakıflar Genel Müdürlüğü arasında yapılacak.
Büyükşehir Belediyesi, Sultan 2. Murat tarafından 1425-1426 yılları arasında yaptırılan ve Bursa`nın Osmanlı Sultanları tarafından yaptırılan son külliyesi olarak bilinen Muradiye Külliyesi`nin bakım ve restorasyonu için yetkiyi almayı başardı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, restorasyon yetkisini onaylayarak Bursa`ya gönderdi. Bakan`ın onayı geçen hafta Büyükşehir`e ulaşırken, restorasyon protokolü önümüzdeki günlerde Büyükşehir Belediyesi ile Vakıflar Genel Müdürlüğü arasında yapılacak.
Protokolün imzalanmasıyla birlikte harekete geçecek olan Büyükşehir, külliyeyi baştan aşağıya elden geçirecek. Bahçesindeki meza rtaşları ile adeta açık müzeyi andıran Muradiye Külliyesi`ni, yeni restorasyon ile Türkiye`ye örnek bir Mezar Taşı Müzesi haline getirmeyi amaçlayan Büyükşehir, hazırladığı proje ile külliyenin bakım onarımının yanısıra, çevresini güzelleştirecek ve tuvaletler yapacak.
Bursa`daki tüm külliyeleri ve türbeleri restore etmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı`na başvuran Büyükşehir Belediyesi, iki kez ret yanıtı almasının ardından konuyu Nisan ayında gerçekleşen Turizm Haftası için Bursa`ya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay`a direk iletmişti. Bunun üzerine; Bakanlık`tan 677 sayılı kanuna göre külliyelerin ve türbelerin yetkisinin devrinin mümkün olmayacağı; ancak, 2863 sayılı kanunun 10. maddesi kapsamında külliye ve türbelerin bakım, onarım ve ihyasına yönelik işlemlerin Vakıflar Genel Müdürlüğü ile temasa geçilerek bir protokol kapsımında sağlanabileceğini içeren bir yazı geldi.
Bakan Günay`ın onayı sadece Muradiye Külliyesi ile sınırlı kalmıyor. Büyükşehir Belediyesi, aldığı onay kapsamında, Bursa`da Vakıflar Genel Müdürlüğü`ne ait Çekirge 1. Murat Türbesi, Tophane`deki Osmangazi ve Orhangazi Türbeleri, Yıldırım Beyazıt Türbesi, Yeşil Külliyesi`nin de bakım ve onarımını yapabilecek. Muradiye Külliyesi için proje hazırlığı devam eden Büyükşehir, imzalanacak protokolün ardından harekete geçecek ve 1 ya da 2 ay içinde çalışmalara başlayacak.
“TARİHE YAKIŞIR HALE GELECEK”...
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa`nın tarihi değerleri ve kültürel mirasıyla örnek bir kent olduğunu ifade ederek, başta Muradiye Külliyesi olmak üzere tüm külliye ve türbeleri, tarihine yakışır hale getirmeyi amaçladıklarını söyledi. Protokolün imzalanmasıyla birlikte zaman kaybetmeden harekete geçeceklerini belirten Altepe, külliyeyi baştan aşağıya yenileyeceklerini kaydetti. Altepe, bahçesindaki mezar taşları ile adeta açık müzeyi andıran Muradiye Külliyesi`ni, yeni restorasyon ile Türkiye`ye örnek bir Mezar Taşı Müzesi haline getirmeyi amaçladıklarını vurgularken, hazırladıkları proje ile külliyenin bakım onarımının yanısıra, çevresini güzellleştirerek tuvaletler yapacaklarını vurguladı.
Bursa`nın yaşayan canlı bir tarih kenti olması için fiziki çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğüne dikkat çeken Altepe, kente her geçen gün yeni eserler kazandırmaya çalıştıklarını vurguladı. Muradiye Külliyesi`nin de Bursa`nın en önemli eserlerinin başında geldiğini vurgulayan Altepe, “Bizler, elimizdeki değerlerin kıymetini bilmeliyiz. Bursa`da anıtsal yapılardan şifahanelere, han, hamam, medreselere kadar yapılan restorasyonlarla kent ziynetlerinin canlandırılıp işlevlendirilmesine çalışıyoruz. Bursa`da geçmişi ve bugünü bir arada yaşıyoruz” diye konuştu.
Merkezini Muradiye Camii`nin oluşturduğu külliyede; 2. Murat Türbesi, Kanuni`nin Konya`da öldürttüğü oğlu Şehzade Mustafa, Fatih`in Napoli`de sürgünde ölen oğlu Cem Sultan, Yavuz Sultan Selim`in boğdurttuğu kardeşi Şehzade Ahmet, 2. Beyazid`in oğlu Alaaddin, kızları Fatma ve Hatice`ye ait sandukaları ile bulunurken, bunlarla birlikte; Fatih Sultan Mehmet`in annesi Hüma Hatun, ebesi Ebe Hatun, ilk eşi Mükrime Hatun, Fatih`in oğulları Şehzade Mustafa ve Cem Sultan, Şehzade Mustafa`nın annesi ve Fatih`in eşi Gülşah Hatun; 2. Bayezıd`ın eşi Gülruh Sultan, oğlu Şehzade Mahmud; Kanuni`nin büyük oğlu, Şehzade Ahmed, Kanuni`nin küçük oğlu Şehzade Mustafa türbeleri ile iki saraylı hanıma ait olduğu sanılan Cariyeler Türbesi Muradiye Külliyesi`nde yer alan diğer türbeler olarak göze çarpıyor.
Olay Gazetesinden...