YEŞİL TÜRBENİN ÇİNİLERİ GELDİ
Orijinaline en yakın şekilde üretilen ve Kültür Bakanlığı İstanbul Konservasyon Merkezi ile İstanbul Teknik Üniversitesi laboratuvarlarında testten geçen çinilerin ilk partisi Bursa`ya geldi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği`nin (TOBB) sponsorluğunda yaklaşık 2.5 yıl önce restorasyonuna başlanan Yeşil Türbe`nin dış cephesine konulacak, orijinaline en yakın çinilerin yapılması 1 yıldan fazla zaman aldı. İznik, Özbekistan ve İstanbul`daki atölyelerin ürettiği kerpiç tipi konik kalın çinilerden, renk uyumu, kuartz miktarı ve dayanıklılığı en yüksek çıkan İstanbul Eren Çini`ye ait numunelerde karar kılındı. Usra İnşaat tarafından gerçekleştirilen restorasyonda, uzun araştırmalardan sonra onay alınarak üretilen ilk parti çini Bursa`ya ulaştı.
Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik, Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü`nden Restorasyon Daire Başkanı Serhat Akçan ile İdari Mali İşler Başkanı Gürhan Özdeğer`in hafta sonu Bursa`ya gelerek Yeşil Türbe`de incelemelerde bulunduğunu söyledi.
Ahmet Gedik, `Çalışmaların en zor bölümü de aşıldı. İTÜ`nün laboratuvarlarında 50`ye yakın numune, yapılan testlerde kontrol edildi. En uygun, orjinaline en yakın çini belirlendi. İlk parti çini de Bursa`ya ulaştı. 30 yıl önce hatalı olarak yapılan restorasyonda, renkleri dahi birbirini tutmayan 7 cephedeki banyo fayanslarını söküyoruz. Bir haftaya kadar, orijinale benzer kerpiç tipi kalın çiniler döşenmeye başlanacak. Ağustos ayı sonuna kadar restorasyonun bitirilmesi hedefleniyor` diye konuştu.
28 nisan 2009