Mardin- Midyat Gezisi
18-20 Mart 2022 Cuma-Ctesi-Pazar / Uçakla Mardin-Midyat-Dara-Nusaybin-Savur Rotası
Haftasonu 2 gece 3 gün uçakla, konaklamalı Kültür ve Lezzet gezisi
Tarihi, doğası, güneş vurduğunda başka güzel, taş işçiliğine hayran kalacağınız yapıları, mutfağı ve dinlerin buluştuğu yukarı Mezopotamya bölgesinin masal diyarıdır Mardin ve Midyat. Ezan ve çan seslerinin birbirine karıştığı, güneşin uçsuz bucaksız bir ovaya battığı, minare ve çan kulelerinin dar sokaklarda yanyana durduğu şehirlerden. Taşın can bulduğu, Şahmaran’ın dile geldiği medeniyetler beşiği Mezopotamya’da farklı dil ve dinden insanın yüzyıllarca yaşadığı bir coğrafyaya bizimle gitmeye hazır mısınız?
Gezimizin birinci gün Bursa’daki buluşma notamızdan sizi Sabiha Gökçen’e transfer ediyoruz, Uçağımızla Mardin havalimanına iniş yaptıktan sonra diller ve dinler kenti, gündüzü seyranlık gecesi gerdanlık olarak tanımlanan, masal sehir Mardin gezimiz başlıyor. Eski Mardin sokaklarında zaman yolculuğuna çıkıyoruz. Sokak aralarında geçişleri sağlayan Mardin abbaralarını, Mardin'e özgü taş işleme sanatıyla yapılmış evleri, konakları, sanat evlerini, sadece katırlarla ulaşımın sağlandığı sokakları görerek, fotoğraf molaları ile eski Mardin’i keşfediyoruz. Yürüyüşümüz sırasında Şeyh Çabuk camii, Kırklar kilisesi, Surp Hovsep kilisesi, Mardin sivil mimari örneği yapılar hakkında bilgiler alıyoruz..Mardin'e has kahve, badem şekeri, kuruyemiş, baharat, Süryani bileklikleri, Süryani çörekleri yapan fırınlar, doğal sabunlar, Mardin kolonyalarını görüp..Mardin müzesinde mola veriyoruz. Tarihi Mardin çarşıları arasından yürüyerek minaresi ile meşhur, Artuklu dönemi mimari özelliklerini taşıyan, kentin simge yapısı Mardin Ulu camiini ziyaret ediyoruz, Mezopotamya ovası/denizi manzaralı çay/kahve molası veriyoruz. Ardından Mardin'in Mimar Sinan’ı olarak kabul edilen Mimar Sarkis Lole'nin en güzel eserlerinden biri olan Tarihi Kız Meslek lisesi ve taç kapısını, yanı başındaki Gazipaşa ilkokulunu görüyor, Mardin Kalesinin hemen altında bulunan Zinciriye medresesine çıkıyoruz. Medresenin teras katından göreceğiniz manzara herseye değecek..Mardin Yaşayan Müzenin her odasında ayrı bir Mardin kültürünün işlendiği,canlı performanslar var. (Reyhani oyunu, Dengbej dinletisi, Erbane dinletisi, Bakır işleme, Telkari odası, Badem şekeri yapılışı..) kente dair bir kültür evi burası.. Tarihi PTT binası (Şatana konağı) Kedi sokağı ve Sehidiye camiini gördükten sonra eski Mardin’de bulunan otelimize giriş yapıyoruz.. Istirahat ve serbest zaman sonrası isteyenlerle buluşup, akşam yemeği için Mardin'e has yöresel sunum ve lezzetlerin olduğu özel bir mekana gideceğiz.
Gezimizin ikinci günü kahvaltı sonrası Dara Antik kentine doğru yola çıkıyoruz. Günümüzde bir köy yerleşimi olan ve yaşamın sürdüğü kadim kent Dara’da Nekropol alanı, kale duvarları, taş köprüleri görüp halk arasında zindan olarak tabir edilen etkileyici su sarnıcına gidiyoruz.. Dara sonrası yolumuzu bölgenin geçmişteki bir başka önemli yerleşimi, sınırın sıfır yerleşimi Nusaybin’e çeviriyoruz. Nusaybin’de Mor Yakup Kilisesi, Zeynel Abidin Camii (Hz Muhammedin torunları Zeynel Abidin-Sitti Zeynep türbeleri) ve Dünyanın en eski üniversitelerinden biri olarak kabul edilen Nusaybin Okulunu görüp öğle yemeğimizi özel bir kebapçıda alacağız.. Nusaybin sonrası yolumuz üzerinde Beyazsu vadisini görüp, Midyat'a varıyoruz. Midyat ‘ta dizilere (Sıla, Hükümet kadın, Hercai gibi) ev sahipliği yapmış sivil mimari örneği taş konakları, Midyat Konukevini, Midyat mağaralarını, Gelüşke hanı, telkâri gümüşçüleri, süryani şarabı satan dükkanları gezip kahve molası veriyoruz. Bir sonraki durağımız dünyanın en eski faal manastırlarından biri olan Mor Gabriel manastırı olacak. Uzun günümüz sonunda Mardin'e otelimize dönüş yapıyoruz.. Akşam isteyenlerle Mardin’in en özel müzikli eğlence mekanına gideceğiz.
Gezimizin son günü, kahvaltı sonrası otelimizden çıkış yapıyoruz ve ilk olarak en güzel fotoğraf karelerinin çekildiği Kasımiye medreesine gidiyoruz.İkinci durağımız Deyrulzefaran manastırı olacak. Mardin Metropolit inin de yaşadığı Suryani cemaati için önemli bir yer olan safran kokulu bu güzel manastırı gezdikten sonra küçük Mardin olarakta bilinen, Nobel ödüllü bilim adamı Prof.Dr Aziz Sancar’ın evinin olduğu Savur’a gidiyoruz. Savur dönüşü üç farklı Hristiyan mezhebine ait; Ortodoks, Protestan, ve Katolik kiliselerinin olduğu, bir çok filmin çekildiği Kıllıt-Dereiçi köyüne gideceğiz. Akşamüzeri Mardin’in yeni şehir bölgesinde alacağımız yemeğin ardından havaalanına gidiyoruz.
Geziye dair notlar: Kişi başı katılım ücreti: 3390 TL…
Fiyata dahil olan hizmetler: Tüm ulaşım ( Bursa- Sabiha Gökçen Havalimanı-Bursa transferleri - başka turlar gibi havaalanında buluşalım veya uçak biletinizi kendiniz alın demiyoruz ! / 18 mart sabahı Sabiha Gökçen -Mardin Pegasus uçuşu- 20 Mart pazar akşamı Mardin- Sabiha Gökçen havalimanı uçuşu / 3 gün boyunca Mardin’de yapacağımız araçlı ve araçsız geziler / 3 gün boyunca Bursa’dan Sabiha Gökçen’e, Mardin havaalanından merkeze kadar tüm ulaşımlar, gece transferleri / rehberlik hizmeti / seyahat sigortası / Eski Mardin merkezde özel Gazi Konağı butik otelde 2 gece kahvaltı dahil konaklama dahildir.
Fiyata dahil olmayan hizmetler: Müze girişleri, öğle ve akşam yemekleri, Rehberiniz gezi boyunca özel lezzetleri, uygun fiyata yemeniz için size yardımcı olacaktır.. Yemek yiyeceğimiz özel yerlerin isimlerini tura gelen misafirlerimizle paylaşacağımız için yazmadık.
Hareket saati: 18 Mart 2022 sabahı 05:00 / Nilüfer Metro Durağı Migros market tarafı otobüs cebi
SON BAŞVURU: 26 Ocak çarşamba saat 12:00 / Gezimizde konaklayacağımız otel, gezi programı ve uçak bileti alındığından, özel restaurantlarda yiyeceğimiz yemekler ve lezzet durakları açısından ilk hedeflenen katılımcı sayısı 15 kişidir.